Social Learning verandert leren! Of niet?
 

Social Learning

Jane Hart is Social learning & collaboration advisor van het Center for Learning & Performance Technologies in de UK. Zij spreekt over het thema ‘Social Learning: The Changing Face of Workplace Learning’. Ze ging in op drie centrale vragen:
  • Wat is Social Learning?
  • Hoe verandert Social Learning de manier waarop we werken?
  • Hoe ondersteunen opleidingsafdelingen deze verandering?

Wat is Social Learning?

Leren is eigenlijk altijd een sociaal proces geweest. Of je nu thuis, op school of op je werk leert. Eigenlijk gebeurt dat altijd wel met een bepaalde vorm van sociale interactie. Social Media hebben de mogelijkheid om dit sociale karakter een extra dimensie te geven. Daarbij blijkt dat bij technologie voor leren dan niet in LMS-en, ELO’s en e-Learning modules gedacht moet worden. In de Top 100 lijst die Jane jaarlijks produceert met de belangrijkste tools voor leren, staan tools als Twitter, YouTube en SlideShare in de Top 10 en geen formele leersystemen.

Hier is het verhaal wat kort door de bocht. Gedacht vanuit de lerende en het bijhouden van een vakgebied al helemaal. Minder zie je dit voor het aanleren van nieuwe complexe kennis & vaardigheden, waarvoor je zelf je leervraag nog niet kunt formuleren. Ook voor het aanleren van risicovolle taken waarvoor er ‘compliance’ eisen zijn, zie je dit minder. Jane ook, want zij geeft aan dat ze ook niet graag naar een Tandarts gaat of met een Piloot vliegt die het vak via Twitter geleerd heeft.

Hoe verandert Social Learning de manier waarop we werken?

Technologie heeft gigantische impact op de manier waarop we werken. In steeds meer beroepen kun je niet meer om PC’s, tablets en smartphones heen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en kennisuitwisseling. Jane geeft aan dat teams steeds vaker zelf hun leren organiseren buiten de invloedssferen van HR en IT heen. Dat is iets van alle tijden, maar zie je rondom Social Learning inderdaad veel decentrale initiatieven en proeftuinen. Vaak werken deze prima, omdat er dan energie en eigenaarschap is.

Hoe we Social Learning dan gebruiken?

Medewerkers bouwen een Personal Learning Network, stellen en beantwoorden vragen online, wisselen informatie en ‘resources’ uit, lossen samen problemen op, houden elkaar op de hoogte van bezigheden en leren met en van elkaar. Social Learning werkt hier goed voor doorleren van ‘nieuwe kennis’ op een bestaande basis en voor ‘learning at the moment of need’. In andere woorden: voor het bijhouden van het vakgebied en het snel zoeken van een oplossing (via bijvoorbeeld Google of YouTube).

Jane focust in haar verhaal met name op kenniswerkers. Deze leren volgens haar bij voorkeur: social, autonoom, onmiddellijk, in de workflow en continu. Voor acute vragen zijn dit volgens Jane relevante voorkeuren, maar voor echt kritische reflectie is het leren buiten de workflow met tijd voor verdieping en reflectie ook erg prettig. Fysieke bijeenkomsten hebben hierin nog steeds erg veel waarde, alhoewel ze prima door de online variant van Social Learning ondersteund kunnen worden.

… en de opleidings- en HRD professionals dan?

Die moeten ophouden om huizen te bouwen, want steigers zijn voldoende (‘scaffolding’). Ze moeten zich richten op het ondersteunen van het leren van medewerkers en teams. Daarbij gaat het om samenwerken en co-creëren. Om het ondersteunen van onderlinge kennisuitwisseling en het creëren van een goed leerklimaat. Een leuk voorbeeld hiervan is het ‘Narrative Learning’, medewerkers laten ‘vertellen’ over issues, leermomenten, etc. in posts van 100 woorden. Andere voorbeelden: Social Onboarding, Social Mentoring en Formal Online Social Learning. Bij de laatste kwamen we eigenlijk weer terug bij formeel leren, maar dan wel met een goede dosis Social Learning. Tot slot gaf Jane de tip om als leerprofessional toch vooral aan te haken bij initiatieven voor ‘Enterprise Social Networking’. Door actief mee te doen in initiatieven op het gebied van Sociaal Intranet, kunnen leerprofessionals helpen om het leren via dit soort tools vorm te geven. Dat zal leiden tot een duurzame verbinding tussen werken en leren.

Concluderend: Social Learning gaat het leren in de basis niet veranderen. Dat gaf Jane ook zelf bij de beantwoording van de eerste vraag al aan. Wel is technologie in staat om het leren op nieuwe manieren te ondersteunen. Daarin kunnen, zowel formeel als informeel, LMS en Social Media, een belangrijke rol spelen. Ying-Yang!
Terug naar overzicht