In zeven stappen jouw trainingen en opleidingen online aanbieden

In zeven stappen jouw trainingen en opleidingen online aanbieden

Wil je jouw trainingen en opleidingen online aanbieden? Dan is het handig om een stappenplan te hebben. Want hoe pak je zoiets aan? Met deze zeven eenvoudige stappen helpen we jou op weg.

Stap 1: Wat is je doel?
Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je graag zou willen met het online aanbieden van trainingen en opleidingen. Er zijn tal van mogelijkheden, maar waar heeft jouw bedrijf behoefte aan? Hierbij kan je denken aan het inschrijven van de trainingen en opleidingen, het betalen van facturen, de voortgang volgen, inzicht verkrijgen in interessante trainingen en het verplicht stellen van opleidingen.

Stap 2: Leerplatform kiezen
Als je het doel duidelijk hebt, ga je opzoek naar het juiste systeem dat voldoet aan jouw criteria. Er zijn verschillende online leerplatformen op de markt waarop je jouw leeraanbod kan aanbieden. Het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Welk platform past nou het beste bij jouw organisatie? Daarom kan het verstandig zijn om hierbij de hulp van een partner in te schakelen.

Stap 3: Voorbereiden
Voorbereiding is het halve werk. Begin met het verzamelen van al jouw trainingsmateriaal. Staat dit al online? Kijk dan of je hiervan een kopie kunt maken. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan of je aanpassingen wilt doen aan jouw opleidingen of trainingen. Is het antwoord hierop ja, begin daar dan op tijd mee. Dit kan namelijk veel tijd in beslag nemen. In de voorbereidingsfase is het ook van belang dat je alle e-learning modules test. Als je dit goed inzichtelijk hebt, gaat het inrichten straks sneller. Vervolgens kijk je naar het aanmeldproces. Hierbij bedenk je in welk systeem aanmeldingen straks komen te staan.

Stap 4: Leerplatform inrichten
Wij als partner nemen je het werk om het leerplatform in te richten uit handen. Als je kiest voor een standaard leerplatform kan dit al binnen twee tot drie maanden klaar zijn. In twee weken zorgen wij ervoor dat het systeem aan de achterkant klaargezet word. Daarna is er tijd om het systeem te vullen met trainingen en opleidingen, de rollen te verdelen en het design aan te passen. Samen zorgen we ervoor dat het online leerplatform klaar staat voor gebruik.

Stap 5: Koppelen met andere systemen
Waarschijnlijk maak je gebruik van verschillende systemen, zoals een database met alle gegevens van cursisten die zich aanmelden. Het is belangrijk om deze systemen te koppelen aan het leerplatform. Op deze manier komen aanmeldingen automatisch in jouw database terecht. De programmeur die de koppeling maakt test deze ook direct. Daarnaast is het mogelijk educatiepunten automatisch toe te kennen aan de cursist. Ook hiervoor moet een koppeling gemaakt worden.

Stap 6: Testen en overschakelen
Het is belangrijk om het nieuwe systeem goed te testen voordat het live wordt gezet. Wij testen het systeem dan ook alsof wij een training willen gaan volgen. Zo kunnen de cursisten, als het online leerplatform beschikbaar is, meteen moeiteloos aan de slag. Het testen van een standaard platform vergt minder werk dan een maatwerk platform. Bij maatwerk is het daarom verstandig om na elk opleverpunt alles al te testen. Dat scheelt je weer tijd aan het einde! Vervolgens is het tijd om over te schakelen naar het leerplatform. Hierbij stop je met het oude systeem en start je met het nieuwe online leerplatform.

Stap 7: Live gaan
Nadat het platform naar wens is ingevuld en alles is getest, kan het platform live gaan. Het moment waar je naar uit kijkt. Nu kunnen je cursisten inloggen!

Meer weten over het online aanbieden van jouw trainingen en opleidingen?
Neem contact met ons op.
Terug naar overzicht