Hoe zet je microlearning in?

Hoe zet je microlearning in?

Wat is microlearning?

Elke opleider kampt met eenzelfde vraagstuk: wat is de beste manier om cursisten op een eigentijdse manier op te leiden? Bij Atrivision zijn we gespecialiseerd in online leren en spelen we zo goed en snel mogelijk in op de behoeftes van onze snel veranderende omgeving. Online leren door middel van korte behapbare stukken tekst wordt steeds populairder, ofwel: microlearning. Geen wonder, want het is een super effectieve en leuke methode om stof op te nemen!
Voor elke organisatie die kennis wil delen kunnen microlearnings ondersteuning bieden. Of het nu gaat om het bijbrengen van nieuwe kennis aan werknemers of cursisten, of het een follow-up is van een bestaand leertraject, microlearning biedt mogelijkheden.
 

Een voorbeeldje uit de zorg

Een academisch ziekenhuis heeft gestandaardiseerde protocollen voor het verplegend personeel. In de praktijk zien we echter dat deze protocollen op afdelingsniveau vaak worden aangepast om ze specifieker te maken voor de betreffende afdeling. In het kader van de BIG-wetgeving is het van belang dat verpleegkundigen constant ‘bevoegd en bekwaam’ zijn op de voorbehouden handelingen. Veel verpleegkundigen hebben kleine part-time banen en loggen daarom niet altijd in op de leeromgeving als ze in het ziekenhuis zijn.

Het basis leertraject voor de verpleegkundigen bestaat uit e-learning modules, trainingen in het lab en beoordeeldingen aan het bed. In de e-learning modules wordt vaak verwezen naar het relevante protocol (opgeslagen op de Sharepoint omgeving), zodat verpleegkundigen hun kennis van de protocollen op peil kunnen houden.
 • Ter ondersteuning zijn er korte e-learnings (verschillende vormen van microlearning) gemaakt van 5 - 10 minuten waarin de afdeling specifieke elementen van de protocollen en de voorbehouden handelingen worden geoefend. 
 • De modules bestaan steeds uit een korte casus met veel vragen en een samenvatting.
 • In de modules wordt steeds verwezen naar de standaard protocollen.
 • De microlearnings worden via het leermanagement systeem gepusht en indien nodig vervangen door nieuwe versies. Ze zijn op een mobiele telefoon, tablet of pc te volgen.
 • Medewerkers krijgen een melding in hun e-mail of een pushbericht als ze een leeractiviteit moeten volgen.
 • Ze kunnen dan direct doorgaan naar het leermanagement systeem zonder in te loggen.

Nog een voorbeeld van microlearning ​uit de industrie

Probleem: een chipfabrikant produceert machines om chips te maken. Er zijn niet genoeg monteurs met de gewenste kennis om deze machines te repareren als ze kapot gaan. Monteurs beschikken niet over de nieuwe technische aspecten van de machines waardoor er niet op tijd gehandeld kan worden. Deze machines zijn kostbaar, klanten zitten over de hele wereld en er is een tekort aan gespecialiseerde monteurs.

Als er een machine kapot gaat, kost dat een paar miljoen euro per dag en het belang van de fabrikant om de machines draaiende te houden is enorm.
De monteurs vliegen de wereld rond en zijn niet of nauwelijks op kantoor.
Ondertussen worden de machines doorontwikkeld en worden technische problemen opgelost. De monteurs moeten snel over deze informatie beschikken. 

Oplossing:

 • Om dit kennisgat te tackelen worden er korte instructievideo’s gemaakt waarin handelingen worden uitgevoerd.
 • Deze worden gepusht via het leermanagement systeem.
 • Ze worden opgeslagen met zorgvuldige trefwoorden, zodat ze ook eenvoudig terug te vinden zijn. 
 • Versiebeheer zorgt ervoor dat alleen de laatste (en juiste) versies beschikbaar zijn en dat monteurs een bericht krijgen als een instructievideo vervangen is.
 • In de leeromgeving kunnen de monteurs opmerkingen toevoegen die ook voor de collega monteurs beschikbaar zijn. 
Zo wordt kennis onderling tussen de monteurs gedeeld door middel van microlearning.
microlearning
Terug naar overzicht