micro leren, major impact

Micro leren heeft een major impact

Micro leren: een tool dat garant staat voor een succesvol leerproces. In het tijdperk van een media consumerende maatschappij is het een uitdaging om de aandacht in leren te vangen. Cursisten zitten liever niet vast aan een langdurig leerproces en willen zelf de touwtjes in handen hebben. Een manier om lesstof in kleine chunks aan te bieden aan cursisten is door middel van microlearning.
 

Snack size leerstof

Micro leren is een leervorm waarin deelnemers korte, hapklare bites aan informatie krijgen aangeboden. Een nugget, zoals zo’n leereenheid vaak wordt genoemd, is ontwikkeld om in ongeveer 3 tot 5 minuten kennis te vergaren over een specifiek onderwerp. De informatie is kort, gericht en relevant waardoor cognitieve overbelasting verminderd wordt. Vaak wordt de makkelijk toegankelijke informatie ondersteund door beeldend materiaal en audio. Door de snelle consumptie van lesmateriaal wordt er vaak verwezen naar rapid e-learning. Leereenheden kunnen snel worden voltooid en het snelle slagen en behalen van resultaten wekt een voldaan gevoel op bij cursisten.
 

Ieder zijn eigen smaak

Nuggets kunnen op flexibele wijze worden verspreid, bijvoorbeeld via smartphones, tablets en sociale media. Er kan gebruik worden gemaakt van een pushstrategie waardoor een cursist ‘just in time’ een pushmelding ontvangt waarin de mogelijkheid tot leren zich voordoet. Cursisten bouwen op gepersonaliseerde wijze aan een specifieke set skills. Hierin creëert micro leren een positieve feedback loop. De aangeboden informatie is rijk, gedetailleerd en specifiek gericht op de persoon. Cursisten onthouden meer informatie omdat zij zelf bepalen (met sturing van de opleider) wat zij willen leren om hun werk nog beter uit te voeren.
 

Wanneer gebruik je micro leren

Het leermiddel is bijzonder effectief wanneer het ter ondersteuning wordt gebruikt in een training of als follow-up. Denk hierbij aan een wijziging in de wet zoals de AVG, een opfrissing van een BHV-cursus of als extra tool tijdens een cursus.
Stel je voor dat een verpleegkundige te maken krijgt met nieuwe apparatuur en bijbehorende patiënten protocollen. Door middel van micro leren is het mogelijk om deze nieuwe informatie te delen met alle verpleegkundigen, maar er kunnen ook testjes worden opgenomen om te checken of alle informatie is overgekomen.
 
Ook als follow-up is micro leren bijzonder effectief, bijvoorbeeld voor iemand in de rol als voorzitter in een vergadering of als coach. Vlak voordat een belangrijk event plaatsvindt, is het mogelijk om nog alle relevante punten te doorlopen. Je kunt informatie nog even refreshen en het geleerde uit een training doornemen.
 

Hoe effectief is micro leren?


Micro leren of micro learning is een strategie die helpt om de juiste gedetailleerde informatie precies op het meest gepaste moment naar de juiste persoon te brengen. Door de informatie in deeltjes aan te bieden en door regelmatige herhaling wordt informatie beter onthouden. Het toegankelijke design is goed te volgen op mobiele devices en zorgt ervoor dat er flink wat leertijd per onderwerp wordt bespaard. Kortom: de impact van microlearning is major!
 
 
Terug naar overzicht