Het is heel gemakkelijk om aan te nemen dat iedereen die zich bezighoudt met leren en ontwikkelen alles weet over de tools die daarvoor beschikbaar zijn. Toch blijkt er voor veel organisaties een wereld open te gaan als ze zich verdiepen in een leermanagement systeem (LMS). In dit blog leggen we de basis uit van een LMS. Wat is eigenlijk een LMS? Waar wordt op gelet bij de keuze voor een LMS? Hoe richten we een LMS in? En wat heeft een organisatie er aan? Wij leggen het uit.

Een leermanagementsysteem (of learning management system) is een digitaal systeem dat de ruggengraat vormt voor leren en ontwikkeling binnen zeer verschillende organisaties. Medewerkers vinden er allerlei leeractiviteiten zoals klassikale en digitale cursussen. Hiervoor kunnen ze zich via het LMS inschrijven. Ook de voortgang en afronding van de leeractiviteiten worden in het LMS bijgehouden en getoond. Een LMS kan echter meer: het ondersteunt de HR cyclus met leerplannen, competentie management, programma’s bestaande uit een mix van leeractiviteten, het klaarzetten van verplichte trainingen, een goedkeuringsflow, rapportage etc. Oftewel alles wat men nodig heeft om het leeraanbod te organiseren. Een leermanagementsysteem kan echter ook nog iets anders en dat is het verbinden van medewerkers. Inhoud kan gedeeld worden, men kan een expert vragen stellen en in een forum kunnen discussies gehouden worden. Dit brengt een LMS dichter bij de werkpraktijk, bij een 70:20:10 model van leren of bij zelfsturend leren.

Inrichting op maat

Ieder bedrijf is anders. Daarom wordt ieder systeem op maat ingericht zodat het aansluit bij de wensen en eisen van de organisatie. Een leermanagementsysteem biedt zowel grote als kleine organisaties voordeel. Wel is er verschil in functionaliteit afhankelijk van het LMS dat er gekozen wordt. Een zwaarder leermanagementsysteem biedt voor grote organisaties voordelen als een decentrale catalogus, decentraal beheer en veel flexibiliteit in de inrichting. Maar als dat niet nodig is zijn er andere LMS-en die minder zwaar zijn, maar daardoor ook eenvoudiger voor de eindgebruiker en de beheerder.

De keuzemogelijkheden

Wij werken bij Atrivision veel met de systemen van Moodle, Totara en SumTotal. Moodle is het meest eenvoudig en Totara is een stapje uitgebreider. Sumtotal biedt heel veel mogelijkheden en kan zowel leermanagement als talent management ondersteunen. Moodle is vooral geschikt om e-learning uit te leveren. Is er meer nodig, bijvoorbeeld omdat de organisatie structuur in het LMS opgenomen moet worden of men wil terugkerende certificeringen in het systeem kunnen opnemen, dan zijn Totara of SumTotal een betere keuze.

De invulling van een Leermanagementsysteem

Het opleidingsaanbod dat in een LMS staat, komt daar natuurlijk niet vanzelf in. Onze klanten voeren de eigen trainingen vaak zelf handmatig in. Voor een aantal van onze klanten vullen wij dit aan met open rooster trainingen van verschillende opleiders in Nederland. We helpen de klant om een selectie te maken die bij de organisatie past. Iemand die in de techniek werkt heeft natuurlijk geen cursus nodig over hoe een infuus gezet wordt. Wij zorgen er vervolgens voor dat het aanbod in de catalogus wordt opgenomen. En om ervoor te zorgen dat dit aanbod actueel blijft, maken we een koppeling die er voor zorgt dat nieuwe trainingen of wijzigingen automatisch worden gesynchroniseerd met de catalogus in het LMS.

Medewerkers van een ziekenhuis moeten vaak verplichte certificaten halen voor zij aan de slag mogen. Om up-to-date te blijven moeten deze certificaten regelmatig herhaald worden. Een leermanagementsysteem kan zo ingericht worden dat alle medewerkers een portfolio hebben waarin staat welke verplichte items er al behaald zijn en welke er nog behaald moeten worden. Hierbij zijn de behaalde datum en de vervaldatum zichtbaar, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het plannen van de herhaling. De portfolio’s zijn vaak belangrijke input voor functioneringsgesprekken. Het LMS is daarmee ondersteunend aan de HR afdeling.

Met een LMS aan de slag

Goede communicatie is de basis voor het werken met een leermanagementsysteem. De organisatie wordt van te voren goed voorbereid om direct zo effectief mogelijk te kunnen werken met het systeem. Het LMS is zo ingericht dat het gevoelsmatig gemakkelijk te gebruiken is. Het is overzichtelijk, maar ook logisch. In het leermanagementsysteem worden zoveel mogelijk de termen gebruikt die de organisatie al kent en functionaliteit die niet gebruikt wordt is ook niet zichtbaar. Het LMS wordt ook aangepast aan de huisstijl van de organisatie zodat het herkenbaar is voor de eindgebruikers.

Meer weten over de mogelijkheden op het gebied van leermanagement voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer weten over een leermanagement systeem? Bekijk ons e-book

Print Friendly, PDF & Email