Online leren biedt zowel opleiders als cursisten veel voordelen. De docent kan zijn lessen anders inrichten en zich meer gaan richten op de praktijkvragen van de leerlingen. Ook heeft hij door online leren een overzicht van en inzicht in de behaalde resultaten van de cursisten. Dit brengt een serieuze efficiëntie slag met zich mee waardoor er meer trainingen gegeven kunnen worden. Eén ding is zeker voor ons: online leren is de toekomst. Maar hoe geeft u dit vorm?

Hieronder leest u onze drie belangrijkste tips voor online leren.

Tip 1: Beoordeel uw huidige en nieuwe leerlandschap

Het professionaliseren van uw aanbod kan beginnen door eerst uw leerlandschap in kaart te brengen. In het online leerlandschap onderscheiden we drie hoofdgebieden: Wat wilt u digitaliseren aan uw leeraanbod (e-content)? Hoe wilt u de administratie en het platform inrichten (e-administratie) en hoe verzorgt u de communicatie (e-collaboratie)?

  • e-content: Alle online leermaterialen die ontwikkeld moeten worden of al ter beschikking staan aan de gebruiker.
  • e-administratie: Administratie door middel van een leerplatform, gericht op het logistieke proces van de organisatie van het leeraanbod.
  • e-collaboratie: Gezamenlijk leren via online platformen en sociale media.

Het beste is deze stap zorgvuldig uit te voeren en alle drie de aspecten goed uit te werken. Vaak beginnen opleiders met het ontwikkelen of aanschaffen van e-learning modules, maar hebben ze nog niet nagedacht over de manier waarop dit aangeboden moet worden. De toegang tot de modules maar ook de communicatie is erg belangrijk.

Tip 2: Kies voor een duurzame online oplossing

De keuze voor online leren is groot. Kijk daarom zowel naar het heden als de toekomst. Wordt e-learning een belangrijk onderdeel van uw leeraanbod en bent u van plan hierin zelf te kunnen werken? Dan is het verstandig te kiezen voor een gerenommeerde auteurstool. Dit is de software die gebruikt wordt voor e-learning ontwikkeling.

Professionele auteurtools zoals Articulate, Captivate of Easy Generator zijn ontwikkeld om mooie, eenvoudig aan te passen e-learning te ontwikkelen. Bovendien kunnen ze in de meeste leersystemen gebruikt worden. Voor het ontwikkelen van goede e-learning is het aan te raden een opleidingskundige of onderwijskundige advies te vragen.

Vervolgens komen we op het leermanagement systeem, ook wel LMS genoemd. Ook hierin is er veel keuze. Meer dan 500 systemen zijn er op de markt die allemaal wat anders beloven. Ook hier geldt: maak een keuze voor een duurzame en passende oplossing voor uw bedrijf door een goed overzicht te maken van de wensen en eisen waar dit systeem aan moet voldoen.

Bedenk hierbij vooral wat u zelf wilt doen of wat u wilt uitbesteden. Een systeem dat veel mogelijkheden biedt, vereist vaak ook een goede systeembeheerder. Een eenvoudiger systeem kan weer beperkt zijn in gebruik. Dit zijn altijd lastige keuzes, omdat ook hier de kosten een belangrijke rol spelen.

Tip 3: Vraag uw klant mee te doen

Het nieuwe online leeraanbod is uniek voor uw organisatie gemaakt. Evenals de inrichting van de leeromgeving. Nu moet het gaan leven en vooral goed gebruikt gaan worden. Daarom is het heel belangrijk om zowel het nieuwe aanbod als de leeromgeving goed uit te proberen. Het is pas goed genoeg als uw klant tevreden is. Zorg voor een pilot groepje en beoordeel alle onderdelen direct zodat de aanpassingen ook meteen verwerkt kunnen worden. Zo kan het een mooi gezamenlijk gedragen product worden met heel veel meerwaarde voor uw opleidingsorganisatie.

Samengevat

Het toevoegen van online leermiddelen en het gebruik van een leersysteem kan echt een boost geven aan uw bedrijf. U kunt in kortere tijd meer cursussen verzorgen én een aantrekkelijke opleider worden, door het aanbieden van e-learning modules of blended leeroplossingen en het gebruik van een handig leerplatform.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Atrivision heeft jarenlange ervaring in het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen van online leermiddelen, het inrichten van leerplatforms en voeren van de opleidingsadministratie. Wij zorgen ervoor dat uw opleidingsorganisatie de nieuwste technische ontwikkelingen op de juiste manier kan inzetten.

Bovendien kunt u gebruik maken van ons nieuwe concept ‘Online leren zonder zorgen’. Voor een vast maandbedrag richten wij uw leeromgeving in, zorgen we voor het onderhoud en zijn wij uw helpdesk voor alle vragen rondom online leren.

Wilt u uw opleidingsaanbod ook professionaliseren? Neem contact met ons op of vraag hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan!

 

Print Friendly, PDF & Email