Talent management, je ziet deze term steeds vaker voorbij komen. Maar wat is het precies? En nog belangrijker: wat levert het op voor jouw organisatie? Want dat het je iets opbrengt, dat staat voor ons vast. We vertellen je daarom graag meer over talent management.

Wat houdt talent management in?

Mensen in hun kracht zetten, dat is wat talent management doet. Organisaties hebben veel talent in huis dat ze niet ten volle benutten. Simpelweg omdat deze talenten niet in de kaders van het functieprofiel passen. Maar wat als je deze talenten omarmt? Talent management is erop gericht om vanuit talent medewerkers te werven, te ontwikkelen en in te zetten.

Wat levert talent management op?

Het optimaal benutten van de talenten van jouw medewerkers helpt jouw organisatie haar doelstellingen te behalen. Waarom? Omdat medewerkers vanuit hun kracht werken en daardoor een betere bijdrage kunnen leveren aan jouw organisatie. Jouw klanten zullen dit opmerken en de klanttevredenheid zal verbeteren. En dat betekent uiteindelijk meer winst en groei van jouw organisatie.

Daarnaast zorgt goed talent management voor verbinding en gemotiveerdere medewerkers. Je biedt jouw medewerkers de mogelijkheid zich vooral in te zetten op de werkzaamheden waar ze goed in zijn en dat motiveert. Je creëert mogelijkheden en investeert in jouw mensen. En als jouw medewerkers de organisatie verlaten, zullen ze positief over jou praten waardoor jij weer makkelijker nieuw talent aantrekt.

Hoe implementeer je talent management in jouw organisatie?

Een Talent Management Quick scan analyseert de huidige processen en tools in uw organisatie. Hierdoor kunnen we zien of jouw HR proces efficiënter ingericht kan worden. Talent management wordt namelijk ingezet in alle facetten van jouw HR proces. Vanaf werving en selectie en ontwikkeling tot voortgang en opvolging van jouw medewerkers.

Talent management

Werving en selectie

Heb je een vacature of een interne opdracht? Als je je bij de werving en selectie van medewerkers al richt op hun talent, weet je dat je mensen in huis haalt die passen bij jouw organisatie. Als werkgever ben je interessant en je haalt meer uit het potentieel in jouw organisatie.

Ontwikkeling

Vanaf het moment dat een medewerker binnenkomt (en soms al daarvóór) tot aan het moment van uitstroom, zullen medewerkers zich ontwikkelen. Dit gebeurt zowel via formele training als via informele leerervaringen, zowel individueel als in hun werkkring en netwerken.

Bij talent management ben je bij de ontwikkeling erop gericht om de talenten te versterken. Minder sterke punten probeer je op een andere manier op te lossen, bijvoorbeeld door werkzaamheden bij iemand neer te leggen bij wie ze beter passen. De opleidingscatalogus en de aanbiedingsvorm van ontwikkelingsactiviteiten moeten daarom aansluiten bij het versterken van de talenten die voor de organisatie van belang zijn.

Voortgang

De voortgang bewaken van jouw medewerkers is een belangrijk onderdeel van de HR cyclus. Bij talent management ligt de nadruk niet langer op wat de medewerker niet goed doet, maar op wat de medewerker wél kan. Dit is een hele andere denkwijze. Je kunt hiervoor verschillende voortgang gesprekken voeren met jouw medewerkers. Denk aan 360 graden feedback en het vastleggen van de gesprekscyclus. Door deze evaluatie zie je waar kansen liggen voor jou en jouw medewerkers.

Opvolging

Wanneer je kijkt naar jouw strategische personeelsplanning, komen er wellicht een aantal veranderingen aan. Gaat iemand over een paar jaar met pensioen? Of weet je dat een medewerker volgend jaar minder wil gaan werken?

Door in gesprek met de medewerkers de potentie en ambitie te monitoren en vast te leggen kun je hier actief op anticiperen. Je weet direct wie een geschikte interne opvolger zou kunnen zijn. De opvolger kan zich alvast voorbereiden, zodat hij of zij optimaal voorbereid is om het stokje over te nemen.

Natuurlijk gebeurt het ook dat iemand jouw organisatie plotseling verlaat. Ook dan is het fijn om direct een interne opvolger aan te kunnen wijzen op basis van de beschikbare talenten.

Hoe kan Atrivision jou helpen?

Atrivision helpt organisaties met het implementeren van talent management. We helpen je graag met de analyse en het inrichten van het talent management proces. De Talent Management Quick scan kan een goede eerste stap zijn. De Gemeente Rotterdam hebben we geholpen met het voorbereiden van de eerste stappen richting talent management.

“Atrivision heeft kennis en ervaring op gebieden waar wij nog volop aan het pionieren zijn. Atrivision denkt goed mee over de slimste manieren om alles rond talent management te organiseren. Ze helpen ons ontzettend om alles in kaart te brengen. Ook geeft het ons richting om goede keuzes te kunnen maken. Dit is voor ons super fijn. Ze denken echt mee”, aldus Astrid Suurmeijer, teamleider van het team Ontwikkeling binnen de gemeente Rotterdam.

Wil je meer informatie of wil je ook talent management inzetten in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over talent management? Bekijk ons e-book

Print Friendly, PDF & Email