Lentis is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Samen met ruim 5.000 collega’s werken ze aan het herstel en welbevinden van hun cliënten. De werkwijze van Lentis is persoonlijk, open en oplossingsgericht. Lentis verleent zowel Basis GGZ als Specialistische GGZ aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Jaarlijks helpt Lentis ruim 25.000 mensen met psychische en psychiatrische problemen en meer dan 1.200 mensen met ouderenproblematiek. Ze richten zich op herstel en waar dat niet of nog niet mogelijk is op het draaglijk maken van de gevolgen van psychische problemen.

Leeromgeving voor professionele ontwikkeling medewerkers

Lentis is een grote organisatie die gelooft in kleinschalige zorg dichtbij. Dit betekent dat ze actief zijn in de wijken en zoveel mogelijk in de omgeving van de cliënt werken. Lentis heeft talent- en loopbaanontwikkeling hoog in het vaandel staan. De zorginstelling wil leren toegankelijk maken voor alle medewerkers en zelfstandig leren binnen de organisatie stimuleren. Een gezonde leeromgeving voor de professionele ontwikkeling van medewerkers bereidt Lentis voor op de uitdagingen van de toekomst. Goede rapportage mogelijkheden zijn noodzakelijk om te voldoen aan complexe en regelmatig veranderende wet- en regelgeving.

Via leermogelijkheden hoopt de zorginstelling:
– de professionals te boeien en te binden.
– de stand van zaken in talent, kwaliteit & veiligheid transparanter te maken (certificering & accreditaties).
– te besparen op opleiding & ontwikkeling (reductie in leertijd en derving).
– te besparen op overhead op opleiding & ontwikkeling.
Lentis was op zoek naar een systeem dat hun leerprocessen optimaal kan ondersteunen. Ook zocht Lentis een organisatie met brede kennis van leren en ontwikkelen om het systeem optimaal in te zetten. Om de mogelijkheden van innovatieve leeroplossingen beter te benutten, besloot Lentis een extern bureau aan te trekken dat hierbij kon ondersteunen. Na een selectieproces kozen zij voor Totara Partner Atrivision omwille van hun didactisch, onderwijskundige expertise.

Organisatiebrede implementatie Totara LMS

Zorginstelling Lentis is eind 2013 een pilotproject gestart om de haalbaarheid van de inzet van een digitale leeromgeving voor de gehele organisatie in kaart te brengen. Een groot project waar veel bij kwam kijken. De uitkomsten van de pilot waren zeer positief en daarom is eind 2014 vanuit Lentis de volgende stap gezet. Atrivision kreeg het akkoord voor een organisatie-brede implementatie van lentisleren.nl op basis van Totara LMS.

Atrivision heeft gekozen om in eerste instantie een leeromgeving in te richten met een rijk gevulde bibliotheek aan e-learning cursussen (meer dan 100) van diverse leveranciers. Deze cursussen zijn beschikbaar voor alle Lentis medewerkers. Het beheer van deze bibliotheek wordt hoofdzakelijk verzorgd door geautomatiseerde koppelingen. Om het opleidingsmanagement goed te ondersteunen, biedt het systeem Totara LMS een gebruiksvriendelijke, volledige en voordelige oplossing. Met Totara LMS kan Lentis zelf cursusmateriaal uploaden en delen met iedereen in de organisatie. Lentis leren biedt extra functionaliteit die de processen optimaal ondersteunt. Tot slot biedt Totara LMS geavanceerde cursusplanning, functies & competenties, opleidingsplannen en sinds kort ook een module om het sociale leren te ondersteunen. Bovendien biedt het een zeer krachtige rapportagetool waarmee waardevolle managementrapportages gemaakt kunnen worden. Zo heeft Lentis alle informatie voor en over de ontwikkeling van medewerkers op één plek.

De resultaten met het Totara Leermanagement Systeem

Atrivision implementeerde voor Lentis een LMS, Totara LMS, met aanvullende e-learning modules.
– Ondertussen zijn er ongeveer 2000 medewerkers geregistreerd. Dit zal zich de komende jaren verder uitbreiden. Doelstelling is dat alle medewerkers LentisLeren gaan gebruiken.
– Leren bij Lentis heeft nu een moderne vormgeving.
– De verantwoordelijkheid voor leren wordt bij de medewerker neergelegd en gefaciliteerd met ‘blended’ learning bronnen.
– Alle medewerkers in de ouderenzorg maken actief gebruik van de e-learning modules en de catalogus met behulp van Totara LMS.

“Wij vinden het belangrijk om klanten en hun uitdagingen goed te begrijpen. Daarom besteden wij veel tijd aan het bijhouden van ontwikkeling in organisaties, branches en ons vakgebied. Deze kennis geven wij graag terug aan klanten”. – Jacqueline Scholtes, Business Manager Atrivision.

Meer weten over een leermanagement systeem? Bekijk ons e-book

Print Friendly, PDF & Email